Znovuzrodenie klasiky Vilhelma Lauritzena z roku 1956: Pozrite si závesné svietidlo VL 56 tu!

20. septembris 2023
Znovuzrodenie klasiky Vilhelma Lauritzena z roku 1956: Pozrite si závesné svietidlo VL 56 tu!
Ikonické závesné svietidlo od legendárneho modernistického architekta je teraz k dispozícii.

Závesné svietidlo VL 56, ktoré pôvodne navrhol dánsky architekt Vilhelm Lauritzen v roku 1956, sa teraz vďaka spoločnosti Louis Poulsen dostáva na trh v novej podobe.

Pri opätovnom vydaní boli vykonané mierne zmeny, ale svietidlo je v podstate rovnaké ako to, ktoré vytvoril Lauritzen. Svietidlo sa dodáva v dvoch variantoch a je k dispozícii v chrómovom aj mosadznom vyhotovení. Okolo otvoru v spodnej časti závesného svietidla je vyžarujúci vzor otvorov, ktorý zabezpečuje jemnejší prechod medzi svetlom a tmou a jemný a krásny svetelný vzor na tienidle a okolo svietidla.

Svietidlo VL 56 bolo pôvodne navrhnuté pre budovu Folkets Hus v kodanskej štvrti Vesterbro, ktorá bola miestom stretnutí robotníckeho hnutia. Folkets Hus bol slávnostne otvorený v roku 1956 a zatvorený v 90. rokoch 20. storočia, potom bola budova prestavaná na hudobný podnik Vega, ktorý milovníci hudby, ktorí navštívili Kodaň, nepochybne poznajú. Budova bola úplným umeleckým dielom, pričom Lauritzen navrhol všetko - kľučky na dverách, schodiská, zásuvky, nábytok a lampy. Ak navštívite miesto Vega dnes, stále uvidíte závesné svietidlá VL 56, ktoré visia nad barom vedľa koncertnej sály.

Vilhelm Lauritzen bol jednou z najdôležitejších postáv pri šírení modernizmu v Dánsku. Architekt, zodpovedný za množstvo ikonických budov v Kodani a dokonca aj za dánske veľvyslanectvo vo Washingtone, získal v roku 1941 Eckersbergovu medailu, v roku 1954 medailu C. F. Hansena a cenu Akadémie. Hansenovu medailu v roku 1954 a Čestnú medailu Dánskej asociácie architektov. Bol dánskym zástupcom CIAM - architektonického združenia modernistických architektov, medzi ktorých patrili mená ako Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage a Le Corbusier - a je zodpovedný za niektoré z najunikátnejších budov svojej doby vrátane Daells Varehus, Radiohuset vo Frederiksbergu a budov starého terminálu kodanského letiska.

S lampou VL 56 si nekupujete len kus osvetlenia - kupujete si kus histórie dánskeho dizajnu.

Kúpte si svietidlo VL 56 v mosadznom aj vysokokvalitnom chrómovanom skle tu!

Poznámka: mosadzná lampa nie je ošetrená, a preto bude časom elegantne patinovať .