FLOS STORIES: Jasper Morrison pre našu planétu!

15. marts 2024
FLOS STORIES: Jasper Morrison pre našu planétu!
Ako rozlíšiť udržateľný objekt od neudržateľného? Nie vždy je to na prvý pohľad ľahké rozoznať, najmä keď máme lampu so zmenšenými rozmermi a bezchybnými líniami.

Spoločnosť Oplight ukazuje, že technologicky vyspelé výrobky možno vyrábať s ohľadom na životné prostredie. Hoci sú hrúbky minimálne, na zostavenie jednotlivých častí sa nepoužilo žiadne lepidlo. Preto ich možno rozobrať, jednotlivo vymeniť a recyklovať oddelene v závislosti od materiálu.

Po prvé, plášť je vyrobený z liateho hliníka, čo je ľahký a odolný materiál, ktorý sa dá ľahko recyklovať. Farbu tvorí prášková farba, ktorá si pri lakovaní nevyžaduje rozpúšťadlá, pretože aj výrobné postupy sa zohľadňujú v celkovom vplyve na životné prostredie.

Zdroj LED vo vnútri svietidla Oplight je vysoko účinný, čo znamená, že vyžaruje veľké množstvo svetla v pomere k spotrebovanej energii, pričom jeho životnosť je viac ako 50 000 hodín. Ak dôjde k poruche alebo sa objavia účinnejšie zdroje svetla, dosku možno vymeniť bez toho, aby sa musel vyradiť zvyšok lampy, čo vedie k výraznej úspore zdrojov.

Je to možné, pretože doska LED nie je prilepená k chladiču ako zvyčajne a jej výmena si nevyžaduje ďalšie zložité vybavenie. Namiesto toho ju môže vykonať bežný elektrikár bez toho, aby musel svietidlo priniesť do obchodu na modernizáciu.

Difúzor, t. j. priehľadný kryt, ktorý slúži ako šošovka, je vyrobený zo vstrekovaného polykarbonátu. Vďaka svojej pružnosti sa zacvakne na miesto, takže ho možno vybrať, aby sa získal prístup k zdroju LED, a znova nainštalovať bez toho, aby sa narušila jeho pružnosť. V prípade, že sa rozbije, možno ho samozrejme opätovne použiť a vymeniť.

Zo všetkých týchto dôvodov je Oplight svietidlo budúcnosti, ktoré je predurčené na dlhú životnosť a v konečnom dôsledku nič nie je zbytočné.

Pozrite si nástenné svietidlá Oplight od spoločnosti Flos tu