122. narodeniny Arneho Jacobsena: Ikonický dizajnér za evergreenmi a životnými príbehmi

11. februāris 2024
122. narodeniny Arneho Jacobsena: Ikonický dizajnér za evergreenmi a životnými príbehmi
Dánska legenda dizajnu Arne Jacobsen, narodený 11. februára 1902, sa v deň svojich narodenín celosvetovo oslavuje za svoj mimoriadny prínos k modernej architektúre a dizajnu. Jacobsen, ktorý zomrel v roku 1971, zanechal vo svete nezmazateľnú stopu svojimi prelomovými výtvormi a jedinečnou víziou, ktorá dodnes inšpiruje celé generácie.

Jacobsenov život charakterizovala nezastaviteľná kreativita a neúnavná snaha o dokonalosť. Vyštudoval architektúru na Kráľovskej dánskej akadémii výtvarných umení a rýchlo sa presadil ako vedúca osobnosť modernistického dizajnu.

Medzi jeho najikonickejšie diela patria svietidlá, ktoré spájajú funkčnosť s výnimočnou estetikou. Nižšie sa dozviete viac o piatich jeho evergreenoch:

AJ Floor Lamp: Táto lampa so svojím štíhlym, zakriveným stonkom a výrazným asymetrickým tienidlom ponúka jemnú eleganciu, ktorá sa dokonale hodí do moderných aj tradičných štýlov interiéru. Mäkké svetlo vytvára príjemnú atmosféru, ideálnu na relaxáciu alebo útulné stretnutia, kde slúži aj ako dekoratívny dizajnový prvok.

Závesné svietidlo AJ Royal: Závesné svietidlo AJ Royal je známe svojou jednoduchou eleganciou a vysokokvalitnými materiálmi, ako aj tým, že je jedným z najznámejších Jacobsenových výtvorov zo 60. rokov minulého storočia pre hotel SAS Royal v Kodani. Tento prívesok má nadčasový vzhľad a je dokonalým príkladom Jacobsenovej schopnosti vytvárať jedinečné návrhy, ktoré pretrvávajú rok čo rok.

AJ nástenné svietidlo: Vďaka minimalistickému dizajnu a čistým líniám vyžaruje táto nástenná lampa jednoduchú krásu, ktorá sa dokonale hodí do moderných interiérov. Nastaviteľné rameno umožňuje flexibilné osvetlenie, takže je ideálna ako nočná lampa na čítanie alebo do obývačky.

Stolná lampa AJ: Ikonická stolná lampa s čistým vzhľadom a funkčnosťou, ktorá stále zaujme. Vďaka asymetrickému dizajnu a nastaviteľnému tienidlu táto lampa vyniká a umožňuje cielené osvetlenie, ideálne na pracovný stôl alebo ako atmosférická lampa do obývačky. Jacobsenova schopnosť spojiť formu a funkčnosť je zrejmá v tejto jednoduchej, ale krásnej lampe.

Kreslo série 7: Hoci nejde o lampu, táto stolička je jedným z najznámejších Jacobsenových kusov nábytku. Vďaka svojmu ľahkému a elegantnému dizajnu je obľúbená medzi nadšencami dizajnu a stále má významné miesto v moderných interiéroch na celom svete.

Okrem jeho dizajnérskeho odkazu existuje o Jacobsenovi mnoho fascinujúcich zábavných faktov. Bol vášnivým maliarom, zručným fotografom a vášnivým cyklistom, ktorý často používal bicykel ako dopravný prostriedok po Kodani. Jeho jedinečné rámy na okuliare, takzvané "Jacobsenove rámy", sú medzi nadšencami dizajnu stále vyhľadávaným módnym artiklom.

Odkaz Arneho Jacobsena naďalej žije a jeho narodeniny sú ideálnou príležitosťou osláviť jeho nadčasový prínos k modernej estetike a funkčnosti.

O rôznych dizajnových klasikách od Arne Jacobsena sa môžete oveľa viac dočítať aj v Kolekcii AJ v nových farbách, Stôl AJ - vzniká ikona dizajnu alebo Stropná lampa AJ - nadčasová voľba lampy.