Stojacia lampa Metre od spoločnosti Pholc je harmonickou kombináciou osvetlenia a architektúry.

3. janvāris 2024
Stojacia lampa Metre od spoločnosti Pholc je harmonickou kombináciou osvetlenia a architektúry.
Škandinávska spolupráca švédskej spoločnosti Pholc a dánskeho dizajnérskeho dua Maria Bruun a Anni Dorti Vester je dokonalým príkladom minimalistického škandinávskeho dizajnu a výsledkom je monumentálny zdroj svetla, ktorý upúta pozornosť a dokonale zapadne do interiéru: Meter. Názov pochádza z jeho impozantnej výšky jedného metra, ale je k dispozícii aj v menšej verzii, o pol metra vyššej. Jednoduchý a priamočiary názov série odráža vynaliezavosť a disciplínu, ktorá sa skrýva za dizajnom. Bruun a Wester v projekte Meter konfrontovali dizajn s architektúrou a umením a zamerali sa na abstrakciu, čoho výsledkom je minimalistický a mimoriadne jednoduchý dizajn, v ktorom každý detail vyžaruje charakter.

Dizajn Meterov pripomína starogrécky stĺp. Veľký priemer a pôsobivá výška, ako aj biely náter a krásne hrany, ktoré sa tiahnu po celej dĺžke svietidla, dopĺňajú architektonický dizajn a robia z neho estetický doplnok, vhodný najmä do veľkých miestností, kde sa uprednostňuje jednoduchosť a neutrálne tóny.

Po zapnutí svietidlo odhaľuje sofistikovaný dizajn, ktorý osvetľuje celú konštrukciu mäkkým, atmosférickým svetlom. Keďže tienidlo úplne zakrýva svetelný zdroj, svetlo do miestnosti preniká len nepriamo cez jemnú bielu tkaninu, čo zabezpečuje jemné a rovnomerné rozloženie svetla. Pomocou integrovaného ovládania jasu je možné nastaviť aj intenzitu svetla, aby sa zabezpečilo správne osvetlenie kdekoľvek a kedykoľvek.

meter podlahovej lampy v oboch veľkostiach nájdete tu.